Канчето

Тихата „Улица Консервна” беше благорпиятно смутена от една реклама на универсалния магазин „Холман”. За свое удоволствие Джон Стайнбек беше въвел нов герой – нает кънкьор, който да обикаля малка площадка на покрива на магазина с летните си кънки. Дори нощем жителите го виждаха там, да се върти без умора. Появили се обаче съмнения за това как издържа без почивка и едно от обясненията било, че се привързвал към стоманен прът.

Никой обаче не споменавал за най-интересния въпрос, който все пак притеснявал всички. Най-много от това бил смутен Ричард Фрост. Според Стайнбек той бил „един сприхав и умен младеж”. Една вечер (сряда) младежът се разгорещил, а на следващия ден вечерта (четвъртък) вече не го свъртало. На третия ден, отново вечерта, Фрост се напил и се сбил с жена си.

„Тя поплака малко и след това се направи на заспала. Чу го как се измъква от завивките и отива в кухнята. Продължаваше да пие. После го чу, че тихомълком се облича и излиза. Поплака си още малко. Беше много късно. Госпожа Фрост бе сигурна, че Ричард е слязъл към „Мечешко знаме“, описва Стайнбек на своя английски, а Кръстан Дянков превежда.

Ричард Фрост обаче се отправил направо към магазин „Холман“. Той бил сам – всички спели. Той се спрял пред площадката на кънкьора, свил ръце „на фуния” и повикал мъжа в тъмното. Онзи го попитал раздразнено какво иска, а Фрост отвърнал направо: „Къде ходиш на онова място?”

„Имам си тук едно канче”, отговорил мъжът, който продължава да се надпреварва по кръговото с времето.

Фрост пък се върнал спокоен в леглото до жена си.

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Публикации

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s