За безсмислието и безсмъртието в медицината

Авторът на книгата „Десетте принципа на медика и мениджъра“ е проф. д-р Цекомир Воденичаров. Той е доктор на медицинските науки и е  създател и първи декан на Факултета по обществено здраве при Медицински Университет – София. Книгата му струва 15 лева и е задължителна литература за кандидатстване в медицинския университет.

Предлагам избрани цитати от „ДЕСЕТТЕ ПРИНЦИПА НА МЕДИКА И МЕНИДЖЪРА“ – основен източник на знание за бъдещите мениджъри на здравеопазването:

„От малък съм знаел, че всичко, което пиша рано или късно ще вдъхнови следващия Цекомир. Той може да е там някъде, незабележим в тълпата или да се появи след много години. Той може да е мъж или жена. Това няма значение. Има значение безсмъртието на вечно младия, неспирно търсещ, отправен към нови хоризонти.

„Зреят житата на 61- шестдесет и първото ми лято. Но още на 6 годишен съм осъзнал, че имам мисия. Между 3 и 6 – годишна възраст това беше някакво неистово чувство на страх от смъртта, което постепенно прерасна в чувство, че трябва да съм безсмъртен. Как да преодолея смъртта? Постепенното осъзнаване, че безсмъртието се крие в света на идеите ме насочи към фундаменталния въпрос на човешкото битие – има ли смисъл? Между 7 и 8 годишна възраст осъзнах първите постановки на теорията за безсмислието на човешкия живот. Оттогава ясно разбрах, че моята мисия е да предам това послание на човечеството, за да може осъзнавайки безсмислието, то да стане по-добро. Добротата като осъзната необходимост.

Още тогава разбрах, че за да ми повярват, трябва да стана велик човек.”

„Стремежът на медика е да мине отвъд границите на възможното  в борбата за здравето и човешкия живот, на мениджъра – борбата за повече ефективност. Пределът им е съвършенството.”

„И новите здравни мениджъри, и новата генерация медици следва да са етични прагматици. Това са хора със силно развито его. Принадлежат единствено на себе си. Поставят се над парите и политическата власт.”

„Мисля, че този, който се стреми да стане медик с главно М и този, който се стреми да стане мениджър с главно М, ще успее, ако съумее да развие изцяло своя потенциал. Едно от условията да развиеш изцяло потенциала си, е да овладееш качеството простота.”

„И медицината и мениджмънта се занимават с човека, А човекът е тайна”.

„Медицината трябва да се икономизира, а икономиката да се медикализира.”

„Животът е и смислен, и безсмислен.”

„Великият медик и великиятт мениджър развиват изцяло своя потенциал, следвайки десет основни принципа:

1)     Имай безсмъртна цел

2)     Не вярвай, анализирай

3)     Мисли асоциативно и интегрално

4)     Следвай главното, но се грижи за подробностите – манипулирай

5)     Бъди полезен

6)     Планирай

7)     Прогнозирай

8)     Организирай

9)     Мечтай

10)  Действай”

Според поправките в закона за лечебните заведения, внесени от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, всеки директор на болница ще бъде длъжен да има и завършена магистратура по здравен мениджмънт. Такава специализация предлага и факултетът на проф. Воденичаров. В биографията на Лъчезар Иванов се посочва, че е завършил мениджмънт на здравето.

Advertisements

има 1 коментар

Filed under Публикации

One response to “За безсмислието и безсмъртието в медицината

  1. Ани Иванова

    Сега си обяснявам каква е връзката между Ц. Воденичаров и Л. Иванов. Присъствах на онзи подмазвачески цирк преди месец, на който на д-р Л. Иванов беше връчена наградата „Здравен политик на годината“ – мероприятие, организрано от сдружение, гравитиращо около ФОЗ. То не бяха подмазваници, не бяха хвалебствия. Сега си обяснявам защо толкова често Л. Иванов публикува в списание Здравна политика и мениджмънт, в съавторсто разбира се. Винаги съм подозирала, че той злоупотребява с действителните автори и че думичка не е написал. Ама и те – на какво ли не са съгласни – само и само да се харесат на великия шеф на ФОЗ. И тези хора правят наука, разочарована съм – те правят лакейство :(((

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s