Социалните мрежи – спонтанна самоорганизация при бедствие

Социалните мрежи вече са на върха на информационната пирамида. За минути в ранните часове „Фейсбук” и „Туитър” успяха да генерират десетки реакции от труса край Перник, разлюлял София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и други градове из цялата страната. След тази нощ социалните мрежи оставиха впечатлението, че

изпревариха дори котките

 които по природа имат „усещане от първа ръка” за изненадващите трусове.

Потребителите на социалната мрежа показаха сериозна степен на спонтанна самоорганизация при бедствие –

разменяха си актуална информация за сеизмичния епицентър и съвети за безопасност – да не се изпада в паника, да се търси подслон под маси или касите на вратите и т.н.

Ето тези редове, предавани от статус на статус, дадоха много повече информация за труса, отколкото някои авторитетни медии:

„Magnitude ML 5.6
Region BULGARIA
Date time 2012-05-22 00:00:33.1 UTC
Location 42.68 N ; 22.99 E
Depth 10 km
Distances 26 km W Sofia (pop 1,152,556 ; local time 03:00:33.1 2012-05-22)
8 km NW Pernik (pop 82,467 ; local time 03:00:33.1 2012-05-22)”.

В същото време медиите с най-висок рейтинг – трите национални телевизии,

все още се разбуждаха от последващите трусове

Първите им реакции бяха поне час и половина след първия трус в 3 часа. За разлика от тях другите електронни медии – радията и интернет сайтовете, вече коментираха и информираха за случващото се.

Така, например, БНР на фона на македонския шлагер „Севдините очи черешеви”, успокояваше гражданите, Националното радио успя да включи и представител на Сеизмологичния институт на БАН. След притичване от Костинброд, „Дарик радио” се включи със сутрешния си водещ към 4 часа.

Освен това „Фейсбук” и „Туитър” отново показаха

силата си на сплотяваща социална платформа

Новите медии успяха да подейства като отдушник на социално напрежение и паника. Първите реакции в мрежата, като че ли обявяваха, че всеки с профил във „Фейсбук” е жив и здрав. С набирането на клавишите авторите казваха: Успях да изживея този трус!

Паниката и страхът се освободиха и под формата на хумор и сатира.

Нощта роди нови афоризми

за Перник (този път особено неподходящи) като: „ „Толкова време се ебавахте с Перник, сега Перник се ебава с вас“ – хаааахахахаха :)).

Кризата стигна до своя пик, като разтресе с аполикалиптичното: „Последни статуси, моля”!

Социалните мрежи служиха на революциите на „Арабската пролет”, координираха безредието в Лондон и Катуница. Тази нощ изместиха по актуалност и традиционните медии.

Дали не е време институциите да помислят да направят профил на Центъра за спешни случаи и телефон 112 във социалните мрежи? Защото на 22 май, рано сутринта, трусовете вдигнаха рейтинга на новата информационна агенция – социалните мрежи!

Реклама

4 коментара

Filed under Публикации

4 responses to “Социалните мрежи – спонтанна самоорганизация при бедствие

  1. Има доста добри приложения за целта. Crisismaps, които могат да се попълват с информация от новини, sms-и, през приложения с телефони и прочие. После данните да се изпращат на абонирали се – примерно къде има подслон, храна, помощ, паднали мостове, места за дарения и прочие. Такива приложения изиграха голяма роля в Хаити и при пожарите в Гърция и Италия преди време. Може да направим такова и за България. Пларформите са отворени. Използвам такава в мои проекти.

    • Всичко това звучи много полезно. Важно е обаче да се приложи и от институциите!

      • В блога ми съм написал статия точно по тази тема – за това как можем да прокараме такива идеи в администрацията. Имам и серия от статии за отворените данни и crowdsourcing-а като цяло.

      • Впрочем сега има една идея в Пловдив да приложим такава система заедно с общината. Не ми е останало обаче време да го обсъдя с тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s