МВР амбицира джигитите на пътя

Всяка година десетки българи умират в катастрофи на пътя. Това не е новина, но обобщава в няколко думи и за пореден път стойността на човешкия живот в България. Тази пролет от МВР се похвалиха, че жертвите са намалели с 20% – от 820 за м.г. са станали 658 в цялата страна. Това беше наречено от полицейските шефове „положителна тенденция“.

Да, щеше да е положителна, ако за последното десетилетие заради катастрофи на пътя не изчезна един цял град – над 9 хил. смъртни случаи. И вместо МВР и отговорните институции да затягат контрола, издават объркващи наредби, които мотивират джигитите на пътя.

От няколко дни е в сила наредба на МВР, според която Пътна полиция няма да отнема контролни точки на водач, причинил катастрофа. Точки обаче ще се взимат, ако се превиши скоростта на пътя.

Според обичайните изказвания на полицейските статистици – най-голямата част от пътните произшествия в града се причиняват при отнемане на предимство. В извънградската среда главната причина са изпреварването и навлизането в насрещното платно, когато водачът не е съобразил скоростта и дистанцията с другия автомобил.

Една хипотеза – караш с превишена скорост, камерите на полицията не улавят това, не успяваш да овладееш автомобила и причиняваш катастрофа. КАТ ще ти вземе ли точки от контролния талон? И как това ще повлияе върху градските шофьори, които изпробват майсторските си умения при засичане и изпреварване по големите булеварди (това особено важи за столицата)?

Освен това новата наредба стимулира и градската практика „арабин в пустиня“. Точки от контролния талон няма да се взимат, ако някой водач реши да спре неправилно в района на пешеходна пътека, автобусна спирка и кръстовище. Не съм сигурен дали нормотворците в МВР са наясно, но България е водеща страна в Европа по убити пешеходци и деца на пътя.

Ако отскоро беше въведена една добра практика – да се въведат високи глоби за отнемане предимството на пешеходеца и глоби за неправилно пресичане, то сега това предложение буди смут. Пешеходната зона се превръща отново в едно несигурно място, защото спрелият автомобил ограничава видимостта и на шофьорите, и на пешеходците.

Някой може да каже, че отнемането на част от тези максимални 39 точки от контролния талон няма дисциплиниращ ефект. Напротив, това е голям стимул за бесниците на пътя. Карат като обезумели, изпреварват рисково дълги колони, полицията ги спира, плащат си фиша и продължават напред. И тези нарушения най-често се правят от шофьори, чиито автомобили струват цял апартамент.

Тези, които обичат да си плащат, вероятно имат и т.нар. „златен талон“ – за 6 години нямат регистрирано нарушение, което е санкционирано с акт или фиш. Както посочи наскоро началникът на Пътна полиция Антон Антонов, веднъж придобили „златен талон“, за вас спира да важи точковата система, независимо дали карате с превишена скорост, изпреварвате неправилно или сте причинили пътнотранспортно произшествие.

Новата наредба на МВР като че ли завършва една безумна серия от инициативи на пътнотранспортното правителство на ГЕРБ тази година. През 2012 г. с промени в Закона за движение по пътищата се увеличи максимално позволената скорост по магистралите от 130 на 140 км. в час.

Карането на фарове също стана задължително по решение на мнозинството, уж за да намалеят катастрофите. В последните години стана известна и практиката „дарителите на МВР“ да се ползват със специален статут на шосето – никой не ги закача за нарушенията, които извършват.

Правораздавателната система винаги е толерирала нарушенията на популярните лица – Максим Стависки е само един злополучен пример. А и властта не показва особена загриженост. Колите със специален режим на движение често създават рискове от катастрофи. Инцидентите с коли на НСО са почти ежедневие. В катаджийските хроники влезе и кортежът на премиера Бойко Борисов. Когато властта кара като обезумяла, как да шофира данъкоплатецът?

В същото време корупцията сред пътните полицаи не намалява. Поставянето на камери продължава да се бави. Катаджиите продължават да се крият зад храсти и завои.

И това е само едната страна на монетата. Българите карат стари автомобили, чиято сигурност е под всякаква критика. Независимо от усилията на министерството на транспорта да сложи камери, които предават „на живо“ какво се случва в сервизите за годишен технически преглед, техническите пунктове продължават да пускат неизправни коли с препоръката шофьорите да си ги поправят.

Нормотворчеството в МВР тотално обърква българските шофьори, които поначало не блестят с висока култура на пътя. И докато не бъдат прилагани строги мерки срещу бесниците на пътя – карането с превишена скорост, с алкохол в кръвта, агресивното шофиране, – паметниците и сухите букети по българските пътища ще се увеличават.

Всяка смърт при инцидент на пътя е нелепа. Затова наказанията трябва да се прилагат, преди да е сторена белята. Българската ситуация изисква сурови санкции да се налагат не само за отнемане на човешки живот, но и за рисково каране, което следва да се третира като „опит за убийство“. За съжаление в сегашното законодателство подобен текст няма.

Писано за в. Сега.

Advertisements

има 1 коментар

Filed under Публикации

One response to “МВР амбицира джигитите на пътя

  1. ADHM

    РАЗБИРА СЕ ЧЕ ТРЯБВАТ МЕРКИ . ПЪРВО ВЪЗПИТАТЕЛНИ РОДИТЕЛИТЕ ДА ВЪЗПИТАВАТ ДЕЦАТА СИ С ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР , А НЕ ДА СЕ ПРАВЯТ НА УЧАСТНИЦИ В РАЛИТА . ДА ГОВОРЯТ , ДА ПРОВЕРЯВАТ , ДА СВАЛЯТ ОТ ВОЛАНА ДЕЦАТА СИ ПРИ ГРЕШКИ И РИСКОВИ МАНЕВРИ. ДА ПОРИЦАВАТ ДРУГИТЕ.
    СЪОБЩАВАТЕ ЛИ НА КАТ ЗА ТЕЖКИ РИСКОВИ НАРУШЕНИЯ , ПУСКАТЕ ЛИ СИГНАЛИ .
    ИМА НАПРЕДЪК И В НАМАЛЕНИЕ ПРОЯТ НА ПТП , ПОЛЗВАТ СЕ ОБЕЗОПАСИТЕЛНИ КОЛАНИ , ВЪЗГЛАВНИЦИТЕ СПАСЯВАТ ЧЕСТО ЖИВОТА .
    НАКАЗАТЕЛНАТА ЧАСТ НЕ Е РЕШАВАЩА . ВАЖНА Е ПРЕВЕНЦИЯТА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s