Стратегия на приобщаване

Във вторник (19 февруари) премиерът Бойко Борисов даде пресконференция заедно с Даниела Пеловска. Изявата е ден след масовите протести на хиляди българи, които поискаха по-добър живот, високи доходи, работа, а някои – и оставката на правителството на ГЕРБ. Пеловска беше представена от Борисов като  говорител на протестиращите. Той обаче не спомена за връзките й с ГЕРБ.

Позицията на един човек не е съизмерима с постовете на децата му, заяви Даниела Пеловска в отговор на въпрос за това, че дъщеря й арх. Павлета Пеловска е назначена от ГЕРБ за зам.-кмет на столичния район „Изгрев“, а синът – Васил Руменов Пеловски, след спечелен конкурс, през 2010 г. е назначен като юрисконсулт в Столична община.

Нарича се стратегия на приобщаване

Това е инструментариум, който използват доминиращи институции или организации с цел да се неутрализират граждански активисти, които заплашват да нарушат позициите на властовите авторитети.

Стратегията възприема различни форми. По същество по-силните организации (институции/бизнес организации) за определена кампания – конфликт или проблем, са готови да споделят, да „дадат под наем, на концесия” част от своите власт и правомощия на по-малката група (гражданското движение) за осъществяване на целите на активистката група.

Ефектът от това създава убедителното впечатление, че активистите постигат своето или малка/временна победа в конфликта, но поведението на доминиращата, голяма организация, реално остава непроменено.

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Публикации

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s