Само партийната каса на ГЕРБ може да издържи „избори до дупка“

партийна каса

Няма нищо чудно в това ГЕРБ да поискат касиране на изборните резултати и държавата да бъде обходена отново от кандидати за депутати.

Нe коментирам поведението, манталитета или егото на политическото тяло на партията. Обръщам внимание на изборите като състезание, което се определя от партийната каса.

Последните избори показаха, че идеите и политиките са без значение. Та ние обитаваме държава, в която управляващата партия беше принудена да подаде оставка след най-масовите протести от 16 години насам и същата формация е победител в изборите. Няма да коментирам този феномен, да оставим това на историците.

Не коментирам и това, че политическото тяло на ГЕРБ (независимо от това, че нарича себе си „най-големия експерт“, защото бил главен секретар, кмет и премиер)  не познава Конституцията… И безсрамно заявява, че ще сезира Конституционния съд с искане за касиране на изборите.

Обикновено едни избори струват средно около 4 млн. лв. Това са официалните разходи. Заедно с „почерпките”, „стотачката” за всеки глас и „покриването на задължения в бакалския тефтер”, общата сума може да нарасне и двойно (неофициалните разходи).

По традиция мнозина участници в изборите „теглят заеми”, „залагат апартаменти”. А други – разчитат само на партийната субсидия.

Парите бързо свършват – още с края на кампанията. Общото е, че всички се надяват на държавната субсидия да върне инвестицията им. Така след изборите едните са се „вътрили”, а другите мазно заглаждат тумбаци.

Мнозина вярваят, че изборите са надпревара на идеи и политики. Да, има нещо вярно. Но изборите са и надпревара на дебелите портфейли.

Ако не можеш да спечелиш с идеите си, то можеш да се бориш с парите си – ще си купиш медийно време, партийни трубадури и певици, скара-бира, плакати, агит-материали… и си готов политик… победител в изборите.

В този смисъл, ГЕРБ имат поне 25 млн. лв. запаси от държавната субсидия (преди изборите на 12 май сумата е 29 млн. лв.) и могат да искат касиране не само на този вот, но и на още 4… докато всички опоненти не фалират.

Накрая в парламента ще останат само ГЕРБ и няколко от по-едрите капиталисти на БСП.

Advertisements

има 1 коментар

Filed under Публикации

One response to “Само партийната каса на ГЕРБ може да издържи „избори до дупка“

  1. Pingback: Само касата на ГЕРБ може да издържи “избори до дупка” | TOPIC.BG – Добрите новини!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s