Отнесени от дъждовете, наводнени от безхаберието

Да се случи веднъж – това е инцидент. Да се случи втори път – това е безхаберие. Трети път – диагноза.

По българска традиция зимата ни „изненадва“ със снега, а през пролетта дъждовете отнасят цели села. Само за последните седем години при няколко поредни наводнения обилни дъждове скъсаха язовирски диги, а всеки път е като първи и все се оказва, че е било възможно жертвите и щетите да се ограничат. Проблемът е защо чиновническото безхаберие и безнаказаност продължават да си играят със съдбите на хората.

Сляпото космическо око
Мнозина си спомнят пословичната г-жа министър, която в кабинета на БСП, ДПС и НДСВ се грижеше повече за прическата си, отколкото за повереното й и специално създадено за нея министерство на бедствията и авариите. По времето на г-жа Природно бедствие беше купена и космическа система за наблюдение за 1,3 млн. лв.

Това иронизирано от медиите „космическо око“ на Емел Етем трябваше да работи за „откриване, възникване и следене динамиката на развитие и контрол на полски и горски пожари, свлачища, наводнения, топене на снежната и ледова покривка“ и други природни катаклизми. Е, тези пари ги отнесоха други вятърничеви бедствия, защото „окото“, остана сляпо и не заработи.

През 2007 г. хората в Цар Калоян бяха сполетени от първото голямо бедствие след наводнение. Загинаха 8 души. Десетки домове бяха на практика разрушени. Управляващите се оправдаха с „нелогични дъждове“.

Основната вина беше насочена към лошото стопанисване на микроязовирите в района, използвани най-често като рибарници. След близо година, прокуратурата спря разследването, но установи причини за тежкия инцидент: интензивните валежи; недобрата проводимост на преминаващата през Цар Калоян река Хлебаровска; лошото техническо състояние на двата язовира край населеното място.

Чий е този язовир

След пет години (2012 г.), наводнение в село Бисер погуби 11 души. Рано сутринта на 6 февруари се къса стената на язовир „Иваново“. Вълната залива цялото село, като част от къщите са потопени до половина, а другите са пометени от водата. Разследването продължава, но се оказва, че отново причина за инцидента са: обилни валежи; безотговорно стопанисване на язовир „Иваново“.

Тук дори сюжетът със стопанисването на язовира, по чиито стени е имало пукнатини още през 2006 г., прераства в откровена гротеска – никой не се е трогнал от състоянието му заради спорове за собствеността между Министерството на отбраната, Община Харманли и областната администрация в Хасковско.

Замитай под чергата – мерки без резултат
Не бяха ли тези два тежки случая, при които загинаха 19 души, достатъчни за поуки. След като понякога валят обилни дъждове, не трябва да има рискови язовири, непочистени дерета и речни корита. Какви мерки обаче се предприеха?

През 2012 г. кабинетът „Борисов“ реши контролът над всички язовири в България да премине към държавното предприятие „Язовири и каскади“. Бяха проверени множество язовири. По същото време общините бяха задължени да почистят дерета и речни корита от паднали дървета, боклуци и опасни диги.

Е, оказва се, че и тези мерки са извършени през пръсти и са били кампанийни, защото тази седмица беше пометено от водната стихия видинското село Плешивец. Причината: поройни дъждове и непочистени дерета. Да звучи познато? За щастие жертви няма. С изключение на удавени животни, разрушени жилищни и стопански постройки.

Защо никой не лекува болестта?
Несвършилите работата ще се покрият с мантията на „колективната отговорност“. Ще чуем, че природни катаклизми или индустриални катастрофи не могат да се предвидят.

А бедствията и инцидентите често имат обща история на болестта. За съжаление обаче никой от отговорните или не успява да види проблемите, или не желае да ги разреши. При подобни случаи винаги има някой, който си е проспал задълженията, удобно е пропуснал някоя допустима нередност, държавната машина не е успяла отново навреме да задвижи тежките си колела.

И още по-горчиво може да стане, когато проблемът започне да се прехвърля в популистките усти на политиците. И е много вероятно да се чуят речи от парламентарната трибуна, да се създадат анкетни комисии, да започнат нови проверки на язовири, реки, дерета. До следващия път, когато пак ще се чудим откъде ни заваля…

Писано за Dnevnik.bg.

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Публикации

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s