Търговците на страх и валутата им слух

Burkan-bank

Източник: photograph, Album.bg

Слуховете могат да бъдат безпощадни. Имат двойнствена природа. Веднъж действат като сплотяващ фактор, обединяват в общо организационно ядро, дори засилват конформизмът. Втори път са силно оценъчни, категорични и всяващи съмнения. Ако бъдат насочени в правилната посока имат разрушителен характер.

Такава е природата на слуховете

Прилича на масова зараза чрез думи и картини. Отключва страхове, чрез преживени трагедии, изстрадани разкази на нещо вече видяно и чуто.

Слуховете създават паралелна реалност, която живее от образите на „живия живот”. Те се разстилат чрез най-ефективния похват на пропагандата: „истина, само истината, но не цялата”. Появата им не е случайна – действат тогава, когато липсва достатътно информация от достоверни, легитимни, авторитетни източници. В този смисъл доверието е единственият сигурен инструмент, който може да се противопостави на слуховете.

Слуховете са колективно творчесто

Вярно тръгват от един източник, но картината, която представят се разраства с опита и въображението на всеки участник в мрежата. Да, мрежа, защото слуховете се предават от уста на уста. А с разпространението им всеки се превръща от жертва, в съучастник. Слуховете са като паразитите, виреят в среда с ниска имунна система.

Модерната икономика създаде

спекуланти в сянка

Te играят виртуални игри чрез търговия на страхове. Винаги има някой, който има изгода от оборота на слухове в публичното пространство.

Това са търговците на страх.

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Публикации

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s