Да се простреляш в крака: Пеевски и медийният чадър

При радикални обществени промени тригълникът медии-власт-пари се превръща в обръч, който се върти около кръста на могул. Могулите са могъщи същества, без талия. Този обръч често засяда на кръста им, сраства с него и го превръща във властелин на публичното пространство. „Циркулацията на елита” преминава през неговите ръце – с пръста си сочи кой да се качва или слиза от въртележката на властта.

Израстването на могулите е процес, който първоначално се създава, режисира, контролира, но изпусне ли се, се превръща в „стихия на огледалния образ”, която създава, режисира, контролира…

Българското общество преминава през радикална промяна, защото сме свидетели именно на сравстването медии-власт-пари. Войната между могулите е само видимата страна на готвените промени. Едни разполагат с по-добри позиции, други им се противопоставят, но не в обществен интерес, а заради собствен.

Журналистиката винаги е имала своите „пощенски кутии”

Онези, които са най-близо до властта и службите и със своите „разследвания” често правят услуга на един или друг кръг на задкулисието (изключенията са срамно малцинство). Онези, които са близки с всяка власт или на хранилката на някой корпоративен мастодонт. Тези процеси често са видими и са причината за драстичния спад в доверието в медиите.

Рядко явление е да наблюдаваш това, което се случва в последната година – „властта” и „парите” да вкарат „пощенските кутии” в политиката. Целувката „на живо”, която си размениха Бареков и Петров показва колко дълбоко са се развили разсейките на срастването между властите. Преди близо година политологър Евгений Дайнов написа:

За да има траен ред, властта в модерните страни е максимално разпръсната из обществото. Не само трите основни власти са разделени. Парчета власт има и другаде – в медиите, гражданското общество, местните общности, партиите, църквата, финансовите борси и пр. При тази конструкция властта е изградена като къщичка от Лего – от много парченца, всяко от които си има собствена форма и граници, и влиза на определено място в общата конструкция. Всяко парченце си върши работа в крепежа на цялото, а когато някое парче се счупи, това не срутва всичко. Парченцето се вади, ремонтира – или заменя с ново – и се слага обратно в конструкцията. Тя остава.

Срастването на властите в една власт

е силно опасно за държавността

Това е радикалната промяна, която се опитват различни кръгове да осъществят. Ако преди това беше опитът „Борисов”, днес се случват друг – нецензуриран вариант.  Общото по между им е името на един могул: Пеевски.

При атака, пази се от рекушет!

Мълчалив по природа, днес той направи две големи признания пред услужливата агенция ПИК.

 – Казахте, че сте се виждали често с Цветанов през времето? По какъв повод, искал ли е нещо от вас?

Г-н Цветанов често молеше за срещи с мен в неговия кабинет, а и извън него. Срещали сме се по време на неговия мандат на всякакви места. Молбата му – ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки.

– И какво, вие съгласихте ли се, осъществихте ли такъв медиен чадър?

– Да, сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие.

   

Да се самопростреляш в крака!

Две признания: притежава медии; осъществява медиен чадър.

Друго е да го чуеш от устата на един медиен могул.

Вашият коментар

Filed under Публикации

Вашият коментар