Омбудсманът обмисля да сезира Конституционния съд за следенето в интернет

Омбудсманът на България обмисля да сезира Конституционния съд заради промените в Закона за електронните съобщения. Това каза за „Дарик” Борислав Цеков, който е главен секретар на институцията. С новите наредби се дават права на службите и полицията да имат достъп до лична информация чрез телефонни разпечатки, разговори и трафични данни в интернет.

Съобщението идва дни след като в началото на март Конституционният съд на Германия обяви за противоконституционна законодателната уредба за запазване на трафичните данни от комуникационните компании и интернет доставчиците. Тя въвеждаше в германското законодателство Европейската директива за съхраняване на електронните данни и е аналогична на българския Закон за електронните съобщения (ЗЕС). В България новите разпоредби по ЗЕС ще заработят след 10 май.

Според адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информацията“ решението в Германия дава повод за размисъл за сигурността на личната информация в българския закон за електронните съобщения. Германският Конституционен съд е обърнал внимание на факта, че не може да се съхраняват данни без да има много високи изисквания и бариери пред тяхното съхраняване.

Друг проблем е осигуряването на задължителна защита и криптиране на тези данни и защита срещу възможност да бъдат откраднати. Заради това,казва Кашъмов, че не е съвсем сигурно дали нашият закон има тези качества. „В него се допусна възможността за електронен обмен на данни между МВР и например интернет доставчиците или мобилните оператори. Това трябва да бъде погледнато през призмата на това, което казва германският конституционен съд“, допълва адвокатът.

По думите му въпреки решението на Конституционния съд на Германия да бъдат унищожени всички събрани до момента данни, върховната законодателна институция не казва, че европейската директива противоречи на конституцията на Германия.

Самото решение на съда обаче дава повод Европейската комисията да преразгледа директивата, коментира Богомил Шопов от „България е наша“ (организацията беше сред основните инициатори на протестите срещу промените в закона за електронните съобщения).

Вашият коментар

Filed under Публикации

Вашият коментар